За реон

  Дрвени натстрешници Цена

  Колку чини дрвена натстрешница? Цените на ваквите натстрешници зависат од конструкцијата, големината, материјалот и покривната покривка. Како по правило, конзолните натстрешници се поскапи од самостојните. Натстрешница за два автомобили, со големина 6x5 м, чија конструкција е изработена од цврсто дрво може да чини 3.000 евра и повеќе. Набавката на материјали и поставување на настрешница на два покрива покриени со покривка од стакло, метал или поликарбонат се движи од 65 до 110 евра/м2.

  Кому да ја доверите изградбата на дрвена натстрешница? Испратете барање до соодветни и оценети занаетчии во вашата околина - бесплатно и без обврска! Доволно е да го пополните формуларот подолу.

  Побарајте понуда:
  Прати барање

  Цена на дрвена натстрешница


  Цена на дрвена натстрешница. Набавка на материјал и монтажа на натстрешница на две води покриена со шиндра од битумен, метален покривач или плочи од поликарбонат.

  65.00 €/м2

  МНОГУ НИСКА ЦЕНА
  €/м2

  СРЕДНА ЦЕНА
  108.00 €/м2

  НАЈВИСОКА ЦЕНА
  САКАМ ПОНУДА ОД ИЗВЕДУВАЧ

  ДЕТАЛНИ ЦЕНИ ЗА Дрвени натстрешници

  Метални натстрешници


  Колку чинат металните натстрешници? Цената на металната натстрешница зависи од многу фактори. Според...

  Проверете и: Метални натстрешници за тераси, автомобили Цена

  Прохромски натстрешници


  Колку чинат натстрешници од прохром? Прохром е многу поскап од поцинкуван челик. Цената на хромирана...

  Проверете и: Прохромски натстрешници Цена

  Дали Ви беше од корист калкулаторот?

  Идеи за уредување на домот

  Списание полно со свежи идеи од нашите автори за уредување на Вашиот животен простор

  Дрвени натрстрешници - се што треба да знаете

  1. Дрвени натстрешници – што се треба да знаете?

  1.1. Предности на дрвените натстрешници

  Во споредба со металните натстрешници, правењето дрвени натстрешници е побрзо и поедноставно. Бидејќи дрвото е полесно за обработка, постојат многу можности. Токму поради оваа привлечност, дрвените натстрешници не само што се функционални туку и декоративен елемент на секоја куќа и двор. Доколку е потребно, поправката на дрвена натстрешница е многу полесна, за разлика од металната. Меѓутоа, ако натстрешниците е целосно запоставена и не се одржува со години, нејзиниот животен век ќе биде пократок од оној на металната, иако одржувањето не е воопшто комплицирано. Доколку секоја година ги префарбувате дрвените делови од натстрешниците и на тој начин ја обновувате нивната заштита, таа може да трае 50 или повеќе години. Поради оваа причина, мора да се посвети големо внимание на начинот на обработка и првата импрегнација на дрвената граѓа - само така ќе заштедите многу работа и грижи во наредните години.

  За да може дрвената настрешница да биде долготрајна, прв услов е секако добар избор на квалитетно дрво; за висококвалитетно дрво се смета она што е сечено во зима (тогаш има најмалку сок), сушено во  одредено време и на одреден начин според видот, а исто така сечено и обработено на правилен начин. Што се однесува до елементите кои се изложени на атмосферски услови, најважно е водата да не се задржува на нив, а дрвените делови да не доаѓаат во допир со земјата. Сите попречно или фронтално исечени елементи треба да имаат и дополнителна хемиска или механичка заштита. Правилната и навремена импрегнација на дрвото го спречува развојот на габи и мувла и појава на дамки од различно потекло, а ги отфрла штетниците. Заштитна обвивка или боја ќе го заштити дрвото и во исто време ќе го направи поубаво и поблескаво.

  Дрвена натстрешница за автомобил
  Дрвените натстрешници често се користат како засолништа за автомобили

   

  1.2. Слаби страни на дрвените натстрешници

  Доколку дрвените натстрешници се постојано изложени на временски услови и неприлики и не се одржуваат воопшто или слабо, нивниот век на употреба може значително да се намали. Големите флуктуации на надворешната температура и влажност не се особено штетни. Правилното, редовно одржување и заштита се најважни за издржливоста на дрвените натстрешници.

  2. Видови дрвени натстрешници

  2.1. Сериски произведени или правени по мерка

  Сериски произведените дрвени натстрешници се прават во фабрики, машински. Имаат однапред одредени димензии (т.н. стандардни), а материјалот од кој се направени исто така е од одреден тип и квалитет. Таква натстрешница можете сами да ја монтирате или можете да ангажирате експерт. Доколку се одлучите за уникатна дрвена крошна, неа ќе ја направи тесар токму според вашите мерки и барања. Истиот тесар ќе ја монтира заедно со неколку подготвителни работи: подготовка на темел, поплочување и слично.

  2.2. Носечка конструкција на натстрешниците

  Натстрешниците се исто така поделени на самостојни и закотвени (фиксирани на ѕид) за фасадата на постојниот објект. Може да имаат потпора во сите четири агли или само од едната страна. Сите четири страни на натстрешниците можат да бидат отворени, но најмногу две може да се затворат.

  2.3. Видови покриви за натстрешници

  Во зависност од различните околности (тип на почва, изглед на куќата, во урбана или природна средина итн.) натстрешниците секогаш се вклопува со околината во поглед на стилот и конструкцијата. Во планинските предели секогаш е подобро покривот да е пострмен за да не се акумулираат врнежите, а во урбаните средини генерално се избира помодерен дизајн. Можете да изберете натстрешница со една, две или повеќе косини („води“), со тоа што косината на рамен покрив не може да биде целосно рамна - мора да има пад од најмалку 2%.

  2.4. Видови на покривна обвивка

  Поликарбонат и стаклото неодамна се меѓу најбараните покривни обвивки за дрвени натстрешници. Нивната најголема предност е тоа што дозволуваат да помине светлината, а претставуваат заштита од атмосферски влијанија. Ова е особено точно во случаи кога покривот на натстрешницата е на фасадата на куќата до прозорецот. Тогаш светлината што продира низ проѕирниот покрив ги осветлува и тие прозорци. Ако осветленоста на местото каде што ќе биде натсрешницата не е во прашање, тогаш може да се користат други, многубројни и многу различни материјали, како тула, метал, теракота, битумен и сл.

  3. Како да изберете градежник за натстрешница?

  Изборот на мајстор е секако еден од најтешките делови на целиот проект. Каде може да се најде добар и доверлив занаетчија кој работи професионално и квалитетно? Од големо значење е тоа да биде е локален мајстор. Последното прашање, но не и најмалку важно, е цената. Доколку лично не познавате такво лице, а ниту пак вашите пријатели или колеги не можат да ви препорачаат некого, ви препорачуваме да оставите прашање на нашиот портал на системот Daibau, а заинтересираните мајстори ќе ве контактираат и ќе ви испратат понуда; така брзо и лесно ќе стекнете увид и ќе направите селекција. Сите мајстори и компании кои соработуваат со нас имаат високо искуство и знаење, вистински професионалци со соодветен алат и опрема; на нашата веб-страница можете да ги прегледате нивните дела, да ги видите коментарите и оценките на клиентите и лесно ќе се одлучите за еден од нив.

  3.1. Изработката и монтажата препуштете им ја на експерти

  Без оглед на тоа дали размислувате за едноставна натстрешница над влезната врата, за паркинг или пергола, ве советуваме прво да се консултирате со експертите. Тие ќе знаат да препорачаат најцелисходно решение според постојните услови и вашите можности и желби. Често се случува локален, обучен мајстор да се обиде да ја постави натстрешницата, но таа веднаш потоа да се оштети и да не го издржи товарот од првиот снег. Инвестирањето во добро дизајнирана и квалитетно монтирана натстрешница секако ќе ви се исплати, пред се затоа што ќе ве служи со години без проблеми.

  3.2. Монтажа и поправка на натстрешница

  Ви препорачуваме меѓу многуте понудувачи, да изберете и врз основа на тоа дали нудат комплетна услуга, што практично значи дека изведувачот може да дојде и да погледне што сакате, сè да измери и процени, да ве советува за соодветното решение и потоа да го направи натстрешница, да ја монтира, а подоцна, доколку има потреба  тој да доаѓа да изврши поправки или работи за одржување. Не им верувајте на оние кои нудат само пласман. Има многу производители на натстрешници кои се занимаваат само со продажба, а доколку нудат услуга за монтажа, истата ја оставаат на производителите, со што одговорноста се префрла на други и со тоа и се намалува. Во случај да има проблем, ќе има меѓусебни обвинувања и префрлување на вина.

  3.3. Проверете ги претходните проекти на изведувачот

  Проверете што веќе има завршено дадениот изведувач, обидете се да ги посетите тие претходни клиенти и да разговарате со нив и да слушнете корисни совети и мислења - како поминала монтажата, колку биле задоволни, дали имало некакви проблеми и дали биле потребни измени и што е најважно, дали мајсторите секогаш одговараат на повици и дали го завршиле договореното.

  4. Постапка при изработка на дрвена натстрешница

  Во споредба со гаража, многу полесно е да се направи натстрешница. Според нашиот Закон за градење од 2009 година, за настрешница до 10 м2 и висина до 3 м не е потребна градежна дозвола; за било што поголемо од тоа е задолжително. Значи, ако е помала, ќе биде готова за ден-два бидејќи нема да треба да се чека дозвола или некоја посебна градежна работа. Но, доколку се одлучите за поголема, предлагаме прво да прашате за актуелната регулатива или во вашата општина или во надлежната инспекција за да избегнете евентуални непријатности. Кога ќе ја добиете дозволата, односно одлуката, тогаш во игра влегуваат следните елементи:

  4.1. Висина

  Доколку сакате да ја заштитите опремата на терасата или автомобилот од штетното влијание на УВ зрачење, дожд, снег, град и слично, тогаш висината на натстрешниците мора точно да се одреди. Колку поголема натстрешница, толку е поголем аголот на продор на врнежите или сончевата светлина и помала заштита. Затоа, пониската крошна е пропорционално подобра заштита. Генерално се смета дека влезната висина за обичен автомобил е исто така најниската препорачлива висина (како за тераси, балкони или перголи), односно 2,1 или 2,2 м.

  4.2. Ширина и должина

  Големината на натстрешниците се одредува со додавање на најмалку 50 цм од секоја страна од ширината и должината на обичен автомобил; ако е натстрешница за два автомобили, меѓу нив мора да се додаде растојание од најмалку 80 цм. Така стигнуваме до фактот дека за најмалиот паркинг потребни се 3x5 м, а за два автомобили 5,15x5 м.

  4.3. Капацитет на носивост

  Една од најважните карактеристики на дрвената натстрешница е нејзината носивост, каде што, повторно, најзначајното оптоварување е снегот. Во случај на грешка во пресметката, последиците би можеле да бидат многу опасни, па затоа не смеат да се изостават информациите за просечните снежни врнежи во вашето подрачје. Ако живеете во област со обилни и долготрајни снежни врнежи, тогаш структурата и носивоста на натстрешниците мора да се прилагодат така што покривот може да го издржи товарот.

  4.4. Подготовка на подлогата

  Пред поставување на крошна, мора да се подготви темелот и подлогата. Доколку се работи за нова градба, би било одлично да дизајнирате настрешница како дел од планот за уредување на надворешноста на куќата, односно дворот. Во секој случај, при изградбата на конзолна настрешница, потребна е појасен темел од армиран бетон, кој ќе го носи најголем дел од тежината. Конзолите што ќе ја држат конструкцијата треба да се зашрафат пред да се заврши фасадата за да се избегне нејзино подоцнежно дупчење; кога завршената фасада последователно се дупчи, се јавуваат т.н. топлински мостови, т.е. места каде се губи топлина. Самостојните натстрешници со три или четири столбови бараат бетонски темели во точки. Димензиите на темелите се одредуваат според големината на натстрешниците. Препорачуваме пресметките и монтажата да ги препуштите на професионалци. Помалите натстрешници, како оние за влезната врата или балконот, се монтираат на конзола - само со навртување во фасадата, без потпорни столбови.

  4.5. Монтажа на дрвената натстрешница

  Модерните дрвени натстрешници најчесто се типски и се произведуваат во фабрика, а само се склопуваат или шрафат на лице место. Но, и за нив мора да се направат соодветни темели и поплочување. На добро координиран тим на занаетчии му требаат околу 10 часа работа за да постави настрешница за два автомобили. Предноста на поставувањето на стандардни натстрешници е тоа што за нив не се потребни подготвителни или завршни градежни работи или механизација. Исто така, нема отпад и дамки од боја, бидејќи сите делови веќе се исфарбани или завршно обработени во фабриката.

  Daibau.mk, ние ви помагаме да ја оцените инвестицијата и да изберете изведувач за вашиот Дом  САКАМ ПОНУДА ОД ИЗВЕДУВАЧ
  Последни проекти

  Izrabotka na drvena nastresnica

  Potrebna mi e izrabotka na drvena nastresnica 6 x 5 x 3 m. 138375 € до 230625 €

  ........

  Izrabotka na drvena nastrešnica

  Potrebno e izrabotka na drvena nastresnica so dimenzii 3 x 7 m od koi zatvorena 2,7 x 3 m ostanatoto 4,3 x 3 otvorena. pokriena na edna voda so shindra. 83025 € до 138375 €

  ........

  Изработка на дрвена настрешница и ограда

  Потребна е изработка на настрешница врз тераса и надворешни скали, димензии 4 х 6 м на една вода. Потребно е и изработка на ограда, но треба да се види на лице место поради детални димензии. 143910 € до 239850 €

  ........

  САКАМ ПОНУДА ОД ИЗВЕДУВАЧ

  Цена, Изработка на дрвена настрешница покриена со поликарбонат, 20 м2
  Дрвени натстрешници, Скопје

  1620 € до 2700 €

  Цена, Изработка на дрвена настрешница, 3 х 4 м
  Дрвени натстрешници, Струмица

  315 € до 525 €

  Цена, Изработка на дрвена настрешница за летниковец, 6 м2
  Дрвени натстрешници, Куманово

  720 € до 1200 €

  Цена, Izrabotka na drvena nastrešnica za balkon, 9 m2
  Дрвени натстрешници, Тетово

  900 € до 1500 €

  Цена, Изработка на летниковец со кујна, 4 х 4 м
  Дрвени натстрешници, Куманово

  2250 € до 3750 €

  Цена, Настрешница за двор, 12 м2
  Дрвени натстрешници, Куманово

  1800 € до 3000 €

  Цена, Изработка на летниковец, 4 х 4 м
  Дрвени натстрешници, Скопје

  1080 € до 1800 €

  Цена, Дрвена настрешница, 30 м2
  Дрвени натстрешници, Скопје

  2250 € до 3750 €

  Цена, Настрешница за кола, 4 x 6 м
  Дрвени натстрешници, Гостивар

  2250 € до 3750 €

  Цена, Изработка на дрвена настрешница, 42 m2
  Дрвени натстрешници, Кичево

  1800 € до 3000 €

  Цена, Настрешница за во двор, 4 х 6 м
  Дрвени натстрешници, Скопје

  1620 € до 2700 €

  Цена, Drvena nadstresnica za terasa, 6 x 6m
  Дрвени натстрешници, Куманово

  1800 € до 3000 €

  Цена, Изработка на летниќовец, 16м2
  Дрвени натстрешници, Скопје

  1800 € до 3000 €

  Цена, Дрвена настрешница, 25 м2
  Дрвени натстрешници, Скопје

  1800 € до 3000 €

  Цена, Изработка на дрвена натсрешница, cca 21 m2
  Дрвени натстрешници, Општина Петровец

  1800 € до 3000 €

  Цена, Изработка на дрвена настрешница, летниковец во двор, 22,5 м2
  Дрвени натстрешници, Штип

  1350 € до 2250 €

  Цена, Изработка на дрвена настрешница и дрвена тераса, 15 м2
  Дрвени натстрешници, Скопје

  2700 € до 4500 €

  Цена, Изведба на дрвена настрешница и ѕидана летна кујна со камин, 4 х 5 м
  Дрвени натстрешници, Скопје

  7200 € до 12000 €

  Цена, Izrabotka na drvena nastresnica, 4 х 4 м
  Дрвени натстрешници, Македонски Брод

  1260 € до 2100 €

  Цена, Изработка на дрвена настрешница, 5 х 5 m
  Дрвени натстрешници, Гевгелија

  900 € до 1500 €

  Цена, Изработка на дрвена натстрешница, 4 х 4м
  Дрвени натстрешници, Скопје

  900 € до 1500 €

  Цена, Поставување на темели за тераса со настрешница и градба на купатило, cca 24 м2
  Дрвени натстрешници, Скопје

  6300 € до 10500 €

  Цена, Изработка на дрваена настрешница, 4.5 x 4.5 м
  Дрвени натстрешници, Скопје

  1350 € до 2250 €

  Цена, Изработка на дрвена настрешница, 3 x 5,5 м
  Дрвени натстрешници, Велес

  900 € до 1500 €

  Цена, Изработка на дрвена пергола, 3 x 4 m
  Дрвени натстрешници, Скопје

  450 € до 750 €

  Цена, Tesar za nadstrešnica, cca 4x5m2
  Дрвени натстрешници, Куманово

  1620 € до 2700 €  Погледнете ги останатите завршени проекти и цени
  Барате добри изведувачи за реонот Дрвени натстрешници?

  Дрвени натстрешници ценовник

  Побарајте не обврзувачка понуда од компанијата

  22+ КОМПАНИИ ЗА Дрвени натстрешници
  БЕСПЛАТНО ПРЕБАРУВАЊЕ
  БЕЗ ПРОВИЗИЈА
  ПОБАРАЈ ПОНУДА