За реон

  Ковано железо, ковани огради Цена

  Колку чинат оградите од ковано железо? Железните огради се сметаат за поскапо, по престижно решение, иако се навистина многу силни и можат да ви траат цел живот. Цената на железните огради зависи од должината, видот на ковање, сложеноста на моделот и монтажата, бројот на дополнителни украси и други елементи и секако, од давателот на услугата. Големата разлика во цената се јавува поради е уникатноста на нарачката или доработка на полупроизводи. Цената на кована ограда висока до 100 цм, со вертикални шипки и украси, набавка и монтажа се движи помеѓу 45 и 80 евра/м. Уникатната ограда, односно ограда по нарачка сигурно ќе биде поскапа.

  Кому да ја доверите изработката или набавката и монтажата на ограда од ковано железо или ковани елементи? Испратете барање до соодветните и оценети бравари во вашата област - бесплатно и без обврска! Доволно е да го пополните формуларот подолу.

  Побарајте понуда:
  Прати барање

  Цена на ковани огради


  Цена на кована ограда. Цената на кована ограда со висина до 100 цм, со вертикални шипки и орнаменти. Набавка и монтажа на кованите огради.

  45.00 €/м

  МНОГУ НИСКА ЦЕНА
  €/м

  СРЕДНА ЦЕНА
  76.80 €/м

  НАЈВИСОКА ЦЕНА
  САКАМ ПОНУДА ОД ИЗВЕДУВАЧ

  ДЕТАЛНИ ЦЕНИ ЗА Ковано железо, ковани огради

  Дрвени огради


  Колку чинат дрвените огради? Цената на дрвените огради зависи од видот на дрвото, темелот, сложеност...

  Проверете и: Дрвени огради Цена

  Метални огради


  Колку чинат металните огради? Цената на метална ограда зависи првенствено од темелот и видот на чели...

  Проверете и: Метални огради Цена

  Стаклени огради


  Колку чини стаклена ограда? Цената на должен метар стаклена ограда зависи од висината и начинот на м...

  Проверете и: Стаклени огради Цена

  Огради од прохром


  b>Колку чинат прохром огради? Кога се зборува за цената на челичните огради, прво треба да се прециз...

  Проверете и: Огради од прохром Цена

  Панелни огради


  Колку чинат панел огради? Најголема предност на панел оградите преставува нивно брзо монтирање и дос...

  Проверете и: Панелни огради Цена

  Градба на куќа - клуч на рака


  Колку чини новоградба т.н. ,,клуч на рака‘‘ куќа? Од прилика, доколку се ѕида куќа ,,на клуч‘‘, чини...

  Проверете и: Градба на куќа – клуч на рака Цени

  Дали Ви беше од корист калкулаторот?

  Идеи за уредување на домот

  Списание полно со свежи идеи од нашите автори за уредување на Вашиот животен простор

  Огради од ковано железо - се што треба да знаете

  1. Огради од ковано железо - што треба да знаете?

  Оградата од ковано железо е заштитна, но во исто време може да биде и акцентен елемент - детаљ од модерен или рустикален стил. Огради од ковано железо може да се користат за затворање градина или двор, како и балкон или тераса, скали, деловни или приватни згради, викендички и се друго што сакате да го заштитите. Оградите од ковано железо се користат и во внатрешноста на домот за скали и галерии.

  Ограда од ковано железо
  Оградата од ковано железо може да додаде рустикален или модерен акцент во вашиот дом

   

  1.1. Што е ковано железо?

  Технички гледано, ковано железо е легура на железо сиромашна со јаглерод. Главната карактеристика на овој елемент е неговата јачина, а сепак многу лесно се обработува и обликува. Поради новите технологии кои се поврзани со зголемените трошоци, ковано железо повеќе не е во масовно производство. Терминот „ковано“ сега се користи за сите видови железо што може да се свиткаат, коваат и обликуваат. Оригиналното ковано железо е реткост денес. Денес со него работат само ковачи и тоа рачно, па на елементите лесно се забележуваат несовршености, траги од чекан и слично, а токму поради овие траги од рачна работа ваквите производи се поскапи.

  1.2. Зошто ограда од ковано железо?

  1.2.1. Трајност и издржливост

  Кованото железо е многу баран материјал бидејќи може да трае повеќе од сто години. За разлика од дрвото, не се суши, нема мувла или плесна и не ја менува својата сила или форма.

  1.2.2. Цврстина

  Оградите од ковано железо се многу поиздржливи од другите материјали. Бидејќи е речиси невозможно да се скрши, свиткува или изгори - со други зборови, да се оштети на кој било начин - од безбедносен аспект, тоа е идеална заштита.

  1.2.3. Не ја блокира светлината или видикот

  Поради многу тенките профили, односно шипките, кои најчесто се поставуваат на растојание од десет сантиметри, низ оградата стигнува многу светлина, а не се попречени ниту погледите кон надвор или кон внатре.

  1.2.4. Елеганција и класика

  Оградата од ковано железо се смета за најелегантните од сите видови, без разлика дали е направена сосема едноставно во минималистички стил или раскошно, со многу орнаменти како во ерата на барокот или рококо.

  1.2.5. Отпорност на штетници

  Кованото железо е отпорно на сите видови штетници како што се глодари, молци или црви, но и на повеќето штетни хемиски материи.

  1.3. Слабости на кованите огради

  1.3.1. Цена

  Оградите од ковано железо се сметаат за најскапи. Висококвалитетно ковано железо е еден од најскапите материјали, иако неговата цврстина и издржливост го прават таквиот трошок донекаде оправдан. Цената на фабрички направена кована ограда е двојно повисока од, на пример, дрвена. Рачната изработка е дури 10 пати поскапа од машинската. Покрај цената на самата ограда, треба да сметате и на трошоците за поставување на темел, парапетите и носечките столбови, кои поради масивноста на оградата мора да бидат поцврсти од кој било друг материјал.

  1.3.2. Приватност

  Сето она што веќе го спомнавме како предност, во однос на не блокирање на светлината и погледот, може да стане и недостаток од безбедносен аспект бидејќи не ви дава приватност во дворот.

  1.3.3. ‘Рѓа

  Иако кованата ограда е многу лесна за одржување, мора да внимавате на појавата на корозија.

  1.3.4. Тешки за монтажа

  Поставувањето ограда од ковано железо е долга и напорна работа. Кованото железо е многу тешко и затоа се неопходни цврсти темели, парапет и столбови како потпорни елементи. Цената на монтажата зависи од местото, видот на почвата и условите за работа. Дополнително, не заборавајте да ги означите местата и насоките на поставување на цевки и комунални водови за да не се оштети нешто при копање на темелите и да предизвика непотребни компликации.

  1.4. Одржување на ограда од ковано железо

  Добрата вест е дека оградата направена од овој силен и издржлив материјал, со малку грижа и одржување, може да трае со децении. Повремено на оградата ќе се појават црвеникави дамки од рѓа, особено при влажни и поостри временски услови. Тие точки треба да се избрусат со шмиргла додека не се отстрани рѓата, а потоа да се нанесе заштитна боја. Појавата на рѓа е нормална бидејќи железото, како и секој друг материјал, има свои слабости, но тоа не е причина за претерана загриженост. Корозијата може сериозно да ја оштети кованата ограда само ако ништо не се презема за одржување со години. Затоа, ви препорачуваме барем еднаш годишно да ја прегледате и чистите целата ограда. На секои 10 до 15 години, исто така треба целосно да се пребојува. Сепак, има и такви кои веруваат дека патината на железото ја прави оградата уште повредна!

  1.5. Предупредување! На пазарот постојат многу имитации!

  На пазарот можете да најдете многу огради кои се означени како ковани, но тие не се ковани! Сепак, не мора да биде толку лошо. Декоративниот алуминиум изгледа како ковано железо и е многу поевтин. Полесен е и за инсталирање, доста полесен тежински, а доволно е цврст да издржи атмосферски влијанија. Што недостасува кај овие заменски материјали? Издржливост, цврстина и вистинска патина на вистинско ковано железо.

  2. Ограда од ковано железо - избор на изведувач

  Доколку се одлучите за ограда од ковано железо, ќе ви треба и искусен мајстор кој ќе знае како правилно да ја постави. Поставувањето ограда од ковано железо е многу напорна работа и може да ја направи само некој со соодветно знаење и искуство и, се разбира, со соодветни алатки. Ве советуваме внимателно да ги проверите референците на изведувачот и да ги погледнете неговите претходни дела.

  3. Каде може да се постават сите фалсификувани огради?

  3.1. Огради од ковано железо за двор

  Оградата од ковано железо сигурно ќе направи вашето домаќинство да изгледа поелегантно. Фабричка ограда се состои од поединечни елементи кои ги избирате од каталог според вашиот вкус, додека рачно кована ограда е единствена, бидејќи ковачот ја прави според уникатни дизајни. Оградата е фиксирана на масивни ковани столбови или се зашрафува на бетонски или камени столбови или на ѕидарски парапет. Сите ковани градинарски огради се заштитени од корозија. Можат да бидат поцинкувани или обоени со прашок (пескарени) или со боја од палетата RAL. Можно е да ги патинирате со бакар, сребрена или зелена патина за да изгледаат како антиквитети. Кованите огради можат да имаат каква било форма, полукружна или овална; тие можат да изгледаат антички или современи, минималистички. Употребливоста на оградата зависи од нејзината висина, која треба да биде најмалку половина метар над земјата. Оваа висина претставува пречка за несакани луѓе и животни, но сепак не е премногу забележлива во однос на околината.

  3.2. Огради за балкон од ковано железо и огради за скали

  Оградата на балконот од ковано железо изгледа рустикално и ја зголемува привлечноста на вашиот простор за живеење. Може да биде фабрички или рачно изработен, во широк спектар на облици и стилови, од антички до модерен.

  3.3. Во домот

  Оградите од ковано железо на внатрешните скали и галерии навистина можат да изгледаат прекрасно.

  4. Како се поставува фабричка кована ограда?

  Без разлика дали мислите дека сами ќе ја поставите оградата или ќе ангажирате професионалец, не е лошо да знаете како изгледа целиот процес.

  4.1. Пред да започнете со монтажа на кована ограда

  Пред да поставите ограда, се препорачува детално да се распрашате за законските права и обврски во органот на локалната самоуправа. Можеби ви треба согласност од вашите соседи, сопственици на соседните парцели, или вашата општина има некои дополнителни градежни и други прописи, или треба да платите одредени такси. Кога ќе завршите со документацијата, можете да направите цртежи и план на оградата, да ја одредите просторната ориентација и димензии. Според добиените мерења, ќе можете да ја процените висината на трошоците и количината на потребните материјали. Исто така, многу е важно да ги означите местата и насоките на цевките, комуналните линии и уредите пред да започнете со работата. Откако ќе завршите со планирањето, време е да купите материјали и алатки. Покрај елементите на самата ограда, портите, шрафовите и оковот, дефинитивно ќе ви требаат лопата, чекан, метар, либела, количка, колци, жица, кабли, како и чакал и бетон кој брзо се стврднува.

  4.2. Оградување со ограда од ковано железо

  На почетокот треба да означите каде ќе помине оградата. Ова се прави со зачукување на колци во земјата во линијата на идната ограда, на одредено растојание, а особено каде што се менува правецот, и се поврзуваат со жица.

  4.3. Копање дупки за столбови

  Столбовите обично се поставуваат на почетната и крајната точка на секоја ограда, на аглите и помеѓу панелите (во зависност од обликот на избраната ограда). На тие места треба да се ископаат дупки со дијаметар од околу 20 цм и длабочина од половина метар. Дното на дупката треба да се наполни со чакал за одводнување. Кога ќе се завршат дупките, време е да се измеша бетонот, каде што посебно внимание треба да се посвети на додавањето вода - смесата мора да биде доволно густа за цврсто да го држи столбот кога ќе се исуши и стврдне.

  4.4. Поставување на столбови

  Столбот се поставува на одредена длабочина во дупката и се полни со бетон, но така што остануваат 4 цм до врвот. Треба да го сторите истото за секој столб, проверувајќи дали е целосно исправен. Околу дупката што ја пополнувате со бетон, почвата мора добро да се набие, така што столбот останува фиксиран неколку дена додека бетонот целосно не се стврдне. Кованото железо е тежок материјал, па затоа столбовите мора да бидат стабилни за да можат да го издржат и носат товарот.

  4.5. Монтирање на панел

  Фабрички направени ковани огради се во табли. Со материјалот обично се обезбедуваат упатства за поставување на елементите. Секој панел треба да се подигне до одредена висина до соодветната ознака, а потоа да се прицврсти на столбот со завртки кои одат од врвот до дното.

  4.6. Монтажа на кована порта

  На столбовите, панелите, како и на целата ограда, на крајот на краиштата, ќе им треба малку време за да се „смират“. Ви препорачуваме да почекате неколку недели за целосно да се стабилизира оградата, а потоа да ја монтирате портата на предвидените носачи и шарки.

  Daibau.mk, ние ви помагаме да ја оцените инвестицијата и да изберете изведувач за вашиот Дом  САКАМ ПОНУДА ОД ИЗВЕДУВАЧ
  Последни проекти

  Метална заштита за прозорци

  Потребно ми е да се изработи метална заштита за прозорците. Поставување на француски балкон. Парапетот е многу низок. Потребна е заштита за 3 прозорци. 16605 € до 27675 €

  ........

  Изработка на метална ограда со лизгачки врати

  Потребна е изработка на панелна ограда должина 14,5 метри, плус две лизгачки врати едната 5 метри другата 4 метри. Панелна ограда во висина од 1,2 метри. 138375 € до 230625 €

  ........  Погледнете ги останатите завршени проекти и цени
  Барате добри изведувачи за реонот Ковано железо, ковани огради?

  Ковано железо, ковани огради ценовник

  Побарајте не обврзувачка понуда од компанијата

  31+ КОМПАНИИ ЗА Ковано железо, ковани огради
  БЕСПЛАТНО ПРЕБАРУВАЊЕ
  БЕЗ ПРОВИЗИЈА
  ПОБАРАЈ ПОНУДА