Оџаци

Внесете ја вашата локација и поштенски број:
За реон
  V kraju
   системот на оценки е затворен, само корисникот кој поднел побарување може да ја оцени компанијата, така што нема лажни оценки за компании
   1685 проекти
   понудувачи, ѕидари, монтери на оџаци низ цела Северна Македонија
   понудувачи, ѕидари, монтери на оџаци низ цела Северна Македонија

   Последни проекти за понудувачите, ѕидарите, монтерите на оџаци

   актуелно
   23.11.23

   Битола
   Чистење на оџак
   Kiro

   Оџаци - Корисни информации и совети

   Оџакот е составен дел на системот за греење чија задача е да го отстрани чадот, т.е. гасовите што се создаваат со согорување во огништето. Оџакот мора да биде издржлив на високи температури, влага, киселини и наслаги од врнежите. Местото на оџакот се одредува во однос на тоа каде ќе биде огништето, по можност што е можно поблиску до сртот, централното место во објектот, иако оџакот може да биде и посебен елемент на надворешната страна од куќата. Димензиите на оџакот најчесто се одредуваат според градежните и противпожарните прописи, но генерално може да се каже дека волуменот на оџакот се одредува според висината на куќата, јачината на грејниот елемент, висината на елементот за поврзување, односно растојанието помеѓу огништето и оџакот, и според видот на изворот на енергија. Според материјалите од кои се направени оџаците, всушност димната цевка, правиме разлика помеѓу шамотна глина и оние од техничка керамика, која одлично издржува високи температури и киселини и може да се користи за сите видови камини како и горива. Оџакот има основа, потпорна конструкција, обвивка, цевки за чад, топлинска изолација и капа. Вториот тип се оџаци кои имаат цевка од прохром, која брзо се загрева и брзо се лади, а во нив не се формира кондензација. Цевките за оџаци најчесто се направени од лим од не'рѓосувачки челик бидејќи не се тешки, а се лесни за монтирање, како и долготрајни. Погледнете ги другите совети кои ги подготвивме за вас, а цените на оџаците можете да ги видите во калкулаторот. Се разбира, секогаш можете да контактирате со нашите експерти и тие со задоволство ќе ви одговорат.