За реон

  Ковани огради

  Статијата е прочитана дури од 636+ корисници
  Оградите од ковано железо се меѓу најстарите, но и најубавите видови огради. Нивната вредност е колку е корисна толку е и естетска - го разубавуваат секое место каде што ќе се постави - тераса, балкон, скали, двор или градина. Особено како градинарска ограда, има и одлична заштитна улога, бидејќи е најцврста, најотпорни се и најдолготрајни. Во оваа статија, ќе зборуваме што треба да знаете за изработката на вакви огради, нивна монтажа и цените.
  Професионална статија 636
  kovani ogradi
  Имаме дури и 34 изведувач на работи во реонот Ковано железо, ковани огради:

   

  1. ИЗРАБОТКА НА КОВАНА ОГРАДА

  Оградата од ковано железо е изработена од висококвалитетен, топло поцинкуван челик, кој на крајот од процесот се бојадисува со прав. Секоја ограда е составена од поединечни елементи, односно ковани панели направени според мерењата земени на местото каде што ќе се постави оградата. Во однос на моделите и боите, ќе можете да избирате помеѓу различни типови и варијанти, посилен или послаб сјај и во модерни или винтиџ стилови.

  Оградите од ковано железо, ковани огради, најчесто се направени од челични шипки со стандардни димензии: 12x12 мм, 14x14 мм или 16x16 мм, иако тие можат да бидат различни по барање на купувачот. На оградите може да им се даде естетска вредност со разни орнаменти или ковани детали, кои исто така можат да бидат типски или рачно изработени. Како и да е, сите елементи конечно се топло поцинкувани и обложени со прав. Оградата може да се монтира на челик, како и на топло поцинкувани столбови, но и на лиени бетонски носачи. Друга опција за монтажа на кована ограда е монтирање преку шкарпи.

  Совет на стручник од компанијата РАБОТИЛНИЦА ЗОРАН

  1. Дали кованите огради се изработуваат исклучиво машински или постојат и делови што треба да се работат и рачно?

  Кованите огради во поново време се изработуваат претежно машински но има и делови кои мора да се изработат рачно. Рачно се изработуваат стеги за кованиците како и некои делови во зависност од големината мора да се преработат. 

  2.Каква функција имаат?

  Кованите огради имаат функција за заштита и сигурност, имаат добар квалитет бидејќи претходно се изработени од полно железо, дизајнирани со модерен изглед.

  3.Какви бои користите во финалната обработка на оградите ?

  Кованото железо претходно мора добро да се иструже. Железото е заштитено од кородирање и УВ избледнување, фарбано со основна минимум боја и завршна по Ваша желба или електростатско фарбање.

  4.Освен метални огради какви други услуги нуди РАБОТИЛНИЦА ЗОРАН ?

  Освен метални огради, РАБОТИЛНИЦА ЗОРАН ги  нуди следните услуги : префарбување на стари огради, кровови на балконски тераси, гаражи, метални конструкции со панел, лим, лексан како и внатрешни и надворешни скали.

  5.Како се движат цените за кованите огради?

  Цената на кованата ограда по м2 се движи помеѓу 100 и 180 евра/м. 

   

  Г-дин Зоран Новески, РАБОТИЛНИЦА ЗОРАН

  3 чекори при изработка на кована ограда

  Оградите од ковано железо обично се прават во три фази: производство и обликување на ковани елементи, топло поцинкување и бојадисување со прав. Начинот на работа и обработка на поединечни делови најмногу зависи од желбите на купувачот и земените мерки. Кога ќе заврши ковањето и ќе се обликуваат деловите, следи цинкување со т.н. жешка постапка, која го штити челикот од корозија и го зајакнува за да стане што е можно поотпорен на условите на надворешната средина. На крај, доаѓа боење со прав - овој процес се одвива во комора каде што на температура од околу 200°C елементите се прскаат со прашок кој истовремено се топи и се прилепува на поцинкуваниот челик. Челикот обложен со прав е сјаен и целосно заштитен од атмосферски, механички и хемиски влијанија на надворешното опкружување и со тоа гарантира долг век на траење.

  2. УПОТРЕБА НА КОВАНА ОГРАДА

  Оградите од ковано железо се погодни практично за сите архитектонски елементи во внатрешноста и надворешноста. Тоа може да бидат внатрешни скали, галерија или балкон, а секоја од нив на прв поглед ќе изгледа луксузно, елегантно и впечатливо. Ако користите кована ограда за да го заградите вашиот двор или градина, тоа дефинитивно ќе им додаде впечатлив ефект. Во оваа улога, оградата од ковано железо може да се збогати со елегантна капија, а во форма на поединечни панели може да се користи и за заштита на прозорци од кражба.

  Без оглед на тоа какви елементи ќе изберете за вашата ограда, модерни или рустикални, со или без орнаменти и разни додатоци како оние од леано железо, сите тие можат да бидат обоени со бројни нијанси од палетата RAL, во која дури има и бои кои ќе патинираат ги и дај им рустикален изглед. Се разбира, секогаш постои можност да се одлучите за уникатна нарачка врз основа на вашиот сопствен концептуален дизајн.

  3. ЦЕНИ НА КОВАНИ ОГРАДИ

  Цените за кована ограда првенствено зависи од нејзината должина и вид, тешкотијата на поставување, бројот на можни дополнителни елементи или украси, но и од добавувачот со кој склучувате договор.

  Цената на кована ограда по м2, со исправени шипки и орнаменти, вклучително и набавка на материјали и инсталација, се движи помеѓу 120 и 180 евра/м.

  Перфорирана кована ограда
  Перфорирани огради од ковано железо поставени помеѓу бетонски столбови
  Кована ограда за скали
  Уметничката ограда од ковано железо ги прави скалите многу елегантни
  Балконска кована ограда
  Оградите од ковано железо изгледаат одлично и на балконите

   

  Професионална статија 636
  Автор: Списание
  Имаме дури и 34 изведувач на работи во реонот Ковано железо, ковани огради:

  Дали Ви беше од корист статијата?


  Идеи за уредување на домот

  Списание полно со свежи идеи од нашите автори за уредување на Вашиот животен простор

  Барате добри изведувачи за реонот Ковано железо, ковани огради?

  Имаме дури и 34 изведувач на работи во реонот Ковано железо, ковани огради:

  БЕСПЛАТНО ПРЕБАРУВАЊЕ
  БАРАМЕ ЛОКАЛНО
  БЕЗ ПРОВИЗИЈА
  Имаме дури и 34 изведувач на работи во реонот Ковано железо, ковани огради
  10
  0

  ДОБРА РАБОТА ДООЕЛ, Гевгелија


  10
  0

  АТОМИК ДОО


  9.7
  0

  СИТИ ГРАДБА


  9.1
  0

  ЕФЕ МЕТАЛБАУ