За реон
  Оградите од ковано железо обично се сметаат за традиционални или антички. Ковањето е многу стар занает, а оградите од ковано железо, како еден од производите, некогаш биле составен дел на значајни репрезентативни објекти. За среќа, тие сè уште се дел од нашето секојдневие, само во помодерна форма. Затоа, решивме да истражиме какви се модерните огради од ковано железо и како тие можат да се користат како елемент на модерниот архитектонски дизајн.
  Професионална статија 411
  омилен
  sovremeni kovani ogradi
  Имаме дури и 31 изведувач на работи во реонот Ковано железо, ковани огради:

  1. Ковачкиот занает низ историјата

  Ковање е еден од најстарите занаети, а би можело да се каже дека железните огради сè уште се едни од најбараните производи од овој тип. Ваквите огради всушност главно се направени од железо, а некогаш рачно ги правел ковач така што го топел железото на оган, а потоа го обликувал со силни удари на чекан. Оградите од ковано железо порано биле многу луксузни производи што можеле да си ги дозволат само најбогатите. Токму поради тоа најчесто ги краселе имотите на богатите семејства или значајните државни објекти, но не биле многубројни. Со напредокот на технологијата, автоматизацијата и стандардизацијата и општото зголемување на животниот стандард, оградите од ковано железо станаа попопуларни и подостапни, па денес тие се подостапни за сите.

  Класични ковани огради
  Низ историјата, кованите огради ги украсувале имотите на богатите семејства и најважните државни згради

  2. Модерна ограда од ковано железо

  Денес, традиционалните огради од ковано железо се заменети со модерни. Модерните железни огради се едни од најчестите домашни огради кај нас, иако се уште се користат за репрезентативни државни објекти, а особено за историски значајни објекти кои некогаш имале ваква ограда. Модерните огради од ковано железо се разликуваат од историските во однос на технологијата на производство, како и по естетиката, деталите и визуелниот концепт.

  2.1. Производство на модерни ковани огради

  Модерните огради од ковано железо се изработуваат рачно или индустриски. Рачно изработените модерни огради од ковано железо ги следат историските производствени процеси, односно и сега се обликуваат од врело железо со помош на чекан. На овој начин на изработка, железото мора да се загрее на оган додека не стане меко и податливо, никако да не се стопи, а потоа да се кова пред да почне да се лади. Оградите од ковано железо се прават рачно и на друг начин: од индустриски обработени парчиња железо, најчесто шипки, елементите од кои ќе се подигне оградата се склопуваат со заварување. Овој начин на производство е всушност оптимизација на процесот на ковање, каде што производот не се почнува „од нула“, туку се склопува, дотерува и доработува од монтажни делови. Ваквите огради од ковано железо никогаш нема да бидат уникатен производ како оние целосно рачно изработени, но треба да се запомни дека најголемата предност на индустриското производство е цената. Бидејќи индустриски направените огради од ковано железо имаат високо оптимизиран производствен процес приспособен за масовно производство, се заштедува многу време и пари.

  2.2. Изглед на модерни ковани огради

  Современите огради од ковано железо ги следат облиците и моделите кои доминирале низ историјата, иако сега се повеќе стилски. Викторијанскиот стил, кој се карактеризира со зашилени и масивни огради, е зачуван до ден-денес. За разлика од таа ера, уникатните огради „по мерка“ сега се сè поретки, па така преовладуваат стандардните модели и форми. Многу популарни железни огради се оние со топчиња наместо реинтерпретација на викторијанските шилци на врвот на решетките, каде што овие елементи може да се повторуваат во изедначени интервали, но различни висини на шипки. Ваквите модерни огради од ковано железо се во исто време минималистички и погодни за речиси секоја куќа. Модерните огради од ковано железо направени од цврсти панели, перфорирани или со мрежа од ковано железо, исто така стануваат се попопуларни. Модерните огради од ковано железо се карактеризираат со претежно чисти и едноставни, намалени линии и детали. Покрај надворешните, сè попопуларни стануваат балконските огради од ковано железо.

  Модерни ковани огради
  Модерните огради од ковано железо се оние со минималистички дизајн кои одговараат на секој дом

  2.3. Украсени огради од ковано железо

  Се чини дека некогашните барокни и рококо огради со многу педантни, луксузни, но претерано украсени детали целосно исчезнуваат и се наоѓаат само по исклучок. Ваквите огради, покрај викторијанските шилци, имаа сводови, топчести, сферични, цветни и геометриски, па дури и парчиња ковани во животински облик, понекогаш и се заедно и не само во плиток релјеф туку и во дрворез. Освен многу фантазија, умешност, прецизност и прилично филигранска работа, овие огради бараа месеци работа и многу пари. Иако денес не се прават, не може да се каже дека биле единствените уметнички дела што е невозможно да се повторат.

  Дали сакате оградата да биде ваш уметнички и стилски израз, а тоа секако е возможно. Препорачуваме да изберете нешто похрабро и позабележително, нетипични форми за ограда од ковано железо, доколку сакате таа да носи тема или идеја за вашиот животен стил или компанија. Имено, постојат ковани огради во форма на дрвја или различни силуети. Силуетите можат да бидат логото на вашата компанија или едноставно да претставуваат симбол што го сакате. Храброста и уникатноста на модерната ограда од ковано железо затоа се постигнуваат со оригинални идеи и дизајнерски решенија, а не со копирање на антички модели.

  Ковани порти
  Накитени ковани порти ретко се среќаваат, а нивното место го заземаат оние со намалени, едноставни линии

  3. Ковани огради на балконот

  Идејата за кована ограда сè уште е примарно поврзана со градина, двор или огради на отворено. Сепак, одличен избор се и ковани огради на балконот, кои во минималистички дух можат да бидат одлично решение практично за секоја зграда. Модерните балконски огради направени од ковано железо подлежат на истите стилски и естетски принципи како и надворешните огради од ковано железо. Тие можат да се прицврстат на проодна површина или од предната страна на плочата.

  Балконски ковани огради
  За балконските огради од ковано железо, важат истите стилски и занаетчиски правила како и за надворешните огради

  4. Модерни ковани огради - цена

  Цените на модерни огради од ковано железо главно зависи од начинот на кој е направена. Оградите од ковано железо за балкон не се ниту поскапи, ниту поевтини од надворешните. Пред се, важно е дали се работи за целосно рачно изработена ограда или за индустриски производ. Тогаш е важно колку е сложена модерната ограда. Под ова мислиме првенствено на сложеноста на облиците, обрасците, повторувањата и другите уникатни детали. Исто така, точно е дека секоја покомплицирана ограда мора да се направи рачно, така што сложеноста на визуелната слика автоматски го сугерира начинот на извршување. Може да се каже дека кованите огради значително се разликуваат по цена. Индустриски изработена железна ограда чини 45-80 евра/м, а целосно рачно изработена чини 100 евра/м па нагоре.

  Професионална статија 411
  Автор: Списание
  Имаме дури и 31 изведувач на работи во реонот Ковано железо, ковани огради:

  Дали Ви беше од корист статијата?


  Идеи за уредување на домот

  Списание полно со свежи идеи од нашите автори за уредување на Вашиот животен простор

  Барате добри изведувачи за реонот Ковано железо, ковани огради?

  Имаме дури и 31 изведувач на работи во реонот Ковано железо, ковани огради:

  БЕСПЛАТНО ПРЕБАРУВАЊЕ
  БАРАМЕ ЛОКАЛНО
  БЕЗ ПРОВИЗИЈА
  Имаме дури и 31 изведувач на работи во реонот Ковано железо, ковани огради
  8.7
  0

  БОШАВА


  9.5
  0

  АЛГО ПЛАСТ


  10
  0

  МЕТАЛ БЗ РИСТЕ


  9.1
  0

  ЕФЕ МЕТАЛБАУ