Реставрација на дрвени прозорци

Внесете ја вашата локација и поштенски број:
За реон
  V kraju
   системот на оценки е затворен, само корисникот кој поднел побарување може да ја оцени компанијата, така што нема лажни оценки за компании
   4186 проекти
   столари, монтери на прозорци низ цела Северна Македонија
   столари, монтери на прозорци низ цела Северна Македонија

   Последни проекти за столари, монтери на прозорци

   актуелно
   18.04.24

   Скопје
   Popravka na drveni prozori i vrati
   Lindiana

   Реставрација на дрвени прозорци - Корисни информации и совети

   Зошто е неопходна обнова на старите прозорци? Надворешноста на столаријата постојано е изложена на атмосферски влијанија како што се ветер, сонце, дожд, снег и мраз, и затоа треба периодично да се обновува. Ако станува збор за добри стари дрвени прозорци, од причина што не секој има можност да купи нови, доволно е старите да се обноват, редовно и правилно да се одржуваат и ќе можат да служат со години. Дрвените прозорци се исто така најдобриот вид на прозорци, бидејќи се природни и имаат најповолно влијание на просторот за живеење. Меѓутоа, и при идеални услови, со текот на времето на нив се појавуваат пукнатини и нивната заштитна обвивка се олупи. Колку брзо ќе се ,,трошат‘‘ прозорците зависи од климата и изложеноста на метеоролошки промени. Дрвената столарија на источната или јужната страна на куќата, на пример, е повеќе изложена на силна сончева светлина, што предизвикува побрзо влошување на бојата, лакот или премазите. Северната страна е секогаш поизложена на ветрови, кои исто така влијаат на свој начин. Првиот чекор во реставрацијата на старите прозорци и врати е нивно отстранување и чистење. Се отстранува нечистотијата и слоевите стари премази се брусат додека не се добие чисто и здраво дрво. Потоа треба да ја отстраните целата ситна прашина и нечистотија од стругањето, па да ги поправите сите можни оштетувања со дрвен кит и повторно да ја измазните површината за да биде целосно мазна и рамна. Потоа се нанесува слој од заштитна премаз за дрво. Може да има неколку слоеви, доколку се применува фунгицидна и инсектицидна заштита. На така подготвената површина се нанесува еден од многуте видови на пазарот бои и лакови за дрво. Денес на пазарот постојат бројни видови композитни бои кои веќе содржат различни заштитни компоненти и сјај, со што го олеснуваат и забрзуваат бојадисувањето. Доколку сакате да ја задржите оригиналната боја на дрвото, тогаш потребно е само да го лакирате со некој безбоен лак на водена база, полиуретански или нитро лакови. Погледнете ги другите совети кои ги подготвивме за вас, а цените за реставрација на столаријата можете да ги видите во калкулаторот. Се разбира, секогаш можете да контактирате со нашите експерти и тие со задоволство ќе ви одговорат.