За реон

  Печатен бетон Цена

  Колку чини печатениот бетон? Во зависност од квадратурата и составот на бетонот, сложеноста на шаблонот и разните додатоци и премази, а секако и мајсторот, цените може да варираат. Примарниот фактор е сложеноста на моделот и дебелината на бетонот. Двобојниот бетон е приближно 30 до 40 евра/м2.

  Кому да ја доверите изработката на пресуван бетон? Пратете барање до соодветните и оценети изведувачи на бетонски работи во вашата околина - бесплатно и без обврска! Доволно е да го пополните формуларот подолу.

  Побарајте понуда:
  Прати барање

  Цена на печатен бетон
  30.00 €/м2

  МНОГУ НИСКА ЦЕНА
  €/м2

  СРЕДНА ЦЕНА
  42.00 €/м2

  НАЈВИСОКА ЦЕНА
  САКАМ ПОНУДА ОД ИЗВЕДУВАЧ

  ДЕТАЛНИ ЦЕНИ ЗА Печатен бетон

  Дали Ви беше од корист калкулаторот?

  Идеи за уредување на домот

  Списание полно со свежи идеи од нашите автори за уредување на Вашиот животен простор

  Печатен бетон - се што треба да знаете

  1. Печатен бетон - што треба да знаете?

  1.1. Што е печатен бетон?

  Најверојатно веќе сте виделе ваква површина некаде во вашата околина, но не сте знаеле дека тоа е печатен бетон. Тоа е мешавина од цемент и бетон што се користи за земја, додека мешавина од цемент и малтер се користи за вертикални елементи, како што се ѕидови или косини. Печатениот бетон се карактеризира со двоен ефект: декоративност, односно посакуваниот естетски изглед и потребната заштита на материјалот. Препознатлива карактеристика на овој тип бетон е, всушност, начинот на кој се обработува: шарите се втиснуваат во свежата смеса со специјални гумени шаблони, со што се добива конечната структура, текстура, форма и боја (на пример, имитација на камен, тули, итн.). По изглед, печатениот бетон може да личи на карпа, но во реалноста не е камен, туку бетон со релјефи - оттука и името печатен бетон. Овој метод на бетонирање има одлични естетски и технички карактеристики и е погоден практично за секој двор. Доколку ви здодеа монотони бетонски тротоари или асфалт, печатениот бетон е одлично решение кое ќе ја украси и разубави вашата градина. Овој вид на бетон може да имитира различни материјали, од камен и тула, до мермер, па дури и дрво, а исто така што се однесува на цената е многу прифатливо решение.

  Печатен бетон
  Печатениот бетон е декоративен, врежан материјал кој често имитира природни елементи како камен, тула и дрво

   

  1.2. Печатен бетон и бетонски плочи

  Печатениот бетон се прави во две верзии - може да се истури во оплати на ист начин како класичниот бетон. Со овој метод се добива уедначена површина која е прекината, но не и нужно, само со експанзиони линии. Затоа се градат претежно помали подни површини, косини и ѕидови. Сепак, постојат и фабрички произведени печатени бетонски плочи кои се наредени една до друга или една врз друга за да создадат асфалтирани патеки или патеки, како и ѕидови.

  1.3. Употреба на печатен бетон

  Печатениот бетон се користи за изградба на приоди, патеки или паркиралишта во дворови, за изградба на скали, стрмнини, односно потпорни и упорни ѕидови како и обични ѕидови, но може да се користи и за пултови во ресторани, фасади на куќи или дури и како украс - како вештачки карпи во градината. Дополнително, на занаетчиите им се достапни бројни површински третмани, потребно е само соодветна гумен шаблон и завршна обработка. На крајот на краиштата, сите методи за обработка на бетон се поевтини од оригиналните, природни материјали, а со тоа и поисплатливи.

  1.4. Предности на печатен бетон

  Печатениот бетон има многу предности. Една од најголемите секако е ниската цена, што е причина за нејзината зголемена популарност. За многу помал износ, ќе добиете имитација на дури и многу скапи материјали, како камен и дрво. Неоспорната предност на овој тип бетон е што е практично неуништлив и може да ги издржи и најтешките временски услови. Печатениот бетон е погоден за површини на дворови, приоди и патеки, но може да се користи и за стрмнини, дворни огради и ѕидови, како и за декорација на површини. Пред сè, вака обработениот бетон не бара специјално подготвена, многу тврда и набиена подлога како асфалтот, што во голема мера ја поедноставува целата работа, а секако заштедува пари и време. За голема предност се смета и фактот што изборот на бои и дизајн е практично неограничен.

  1.5. Слабости на печатениот бетон

  Може да се каже дека фабрички произведените пресувани бетонски плочи можат да предизвикаат одредени непријатности, во смисла на одржување, кое е понапорно. Всушност, бидејќи панелите се наредени еден до друг, меѓу нив секогаш има простор каде што ветрот може да носи семе од плевел. Иако самите плочи се лесни за одржување, потребно е редовно да се отстрануваат тие израстоци од плевел. Друга слабост е нивната груба површина, на која, доколку се занемари, може да се појави мов, па самите плочи ќе почнат да ја менуваат бојата и да стануваат зеленикави и ќе станат малку полизгави. Сепак, постојат многу квалитетни средства за чистење во т.н хоби-програми на машини и уреди за одржување на дворните места кои најчесто работат на принцип на пумпи под висок притисок и со кои многу лесно се отстрануваат ваквите наслаги. Од друга страна, генерално има многу малку работа околу површините што се лиени, без разлика дали се тоа подови или ѕидови. Кај ваквите печатени бетонски површини нема работи за одржување бидејќи немаат спојници или дилатациони спојки.

  2. Изведување на печатен бетон

  2.1. Ископ на градежна јама и набивање на површината

  Работата за поставување на пресуван бетон започнува со копање на градежната јама. Всушност, не се работи за „јама“ во вистинска смисла на зборот, туку за одредена површина од која е отстранет слој земја со дебелина од 0,3 м. Кога подлогата ќе се димензионира и се подготви, започнува налевањето на обичен бетон. За патеки, приоди и паркинзи, ова вклучува полнење чакал од различни гранулации и негово набивање (со вибро плоча или со валјак) со цел да се добие тврда, компактна и непропустлива површина. Теоретски, печатениот бетон може да се истури или постави како плочи врз постоечки бетон и асфалт, но потребната длабочина од 0,3 м сепак мора да се обезбеди.

  2.2. Лиење на бетонот

  Кога површината ќе се набие и зацврсти, се поставува арматурната мрежа, а потоа може да се започне со истурање и нивелирање на бетон. Додека го правите ова, мора да се внимава да се осигура дека новоформираната површина има пад од најмалку 2°, бидејќи во спротивно водата нема да може да се исцеди и да тече кон рабовите и понатаму во одводот.

  2.3. Релјефна текстура и бои

  Додека бетонот е сè уште свеж и доволно мек за да се преобликува, започнува создавањето на релјефна текстура. Изгледот на површината зависи од тоа каков сакате да биде конечниот резултат - некаква форма, структура, мозаик или имитација на разни природни материјали како камен, дрво или нешто слично. Без оглед на тоа што сакате, релјефот се прави со гумен шаблон, која се втиснува во бетонската основа. Ако сакате да ја промените бојата на бетонот, површината може рачно да се попрска со пигменти.

  2.4. Дилатација

  Исто така, додека бетонот е сè уште мек, линиите за дилатација може да се сечат на соодветни растојанија. Ова може да се направи рачно, со сечење на делумно стврднат бетон или со употреба на готови експанзиони ленти. Дилатационите споеви му овозможуваат на материјалот да се прошири и да се собира поради температурните разлики во текот на летото и зимата. Дилатациите овозможуваат материјалот да „работи“, како што се вели популарно, без пукање, бидејќи оставаат доволно простор за такви природни промени во материјалот. На крај бетонската површина се чисти и се премачкува со заштитни премази.

  2.5. Обработка на постојни површини

  Печатениот бетон може да биде погоден и како метод за обработка на постојните површини. Клиентите најчесто го избираат овој начин на работа кога се во прашање косини или ѕидови кои сакаат да ги разубават. Постојните површини може да се третираат на два начина. Првиот е почест и вклучува нанесување на неколку сантиметри бетон над постојниот материјал. Во тој слој се втиснува шаблон додека е свеж и по сушењето дополнително се обработува. Вториот метод е понапорен и не е погоден за сите текстури, туку само за поплитки. Овој метод вклучува истурање на тенок слој од бетон - само околу 1 цм.

  3. Одржување на печатен бетон

  Површината на печатениот бетон е многу лесна за одржување. Може да се измие многу брзо и успешно со силен млаз вода од модел на средство за чистење под притисок, кој истовремено ја отстранува нечистотијата и мовта и алгите. Доколку се поставени печатени бетонски плочи, потребно е редовно да се чистат спојките меѓу нив и да се отстранува плевел.

  4. Бои и дезени на печатен бетон

  Печатениот бетон нуди многу варијанти на бои и дезени. Изборот на видот, типот, обликот и бојата на површинските текстури кои имитираат разни материјали - од камен, тула, дрво, гранит, мермер или порфирски плочи и коцки, керамика и други - е навистина неограничен и зависи само од имагинацијата, волјата и финансиските можности на клиентот. Вештите и искусни занаетчии можат да направат печатениот бетон да личи буквално на сè; покрај тоа што структурата и текстурите на кој било природен материјал може да се постигне по многу поповолна цена од оригиналот, може да се изработи како парче површина или со спојници, мат или сјајни. Затоа, ќе добиете градина во секој поглед усогласена со куќата.

  5. Печатен бетон - цена

  Во зависност од квадратурата и составот на бетонот, сложеноста на шаблонот и разните адитиви и премази и секако мајсторот, цените може да варираат. Примарниот фактор е сложеноста на моделот и дебелината на бетонот. Двобојниот бетон чини приближно 30 до 40 евра/м2.

  Daibau.mk, ние ви помагаме да ја оцените инвестицијата и да изберете изведувач за вашиот Дом  САКАМ ПОНУДА ОД ИЗВЕДУВАЧ
  Последни проекти

  Изработка на печатен бетон на под

  Бетонирање на подна површина околу 200 м². Ве молам заинтересираните да ме бараат после 15 часот на вибер. 387450 € до 645750 €

  ........

  Изработка на печатен бетон врз гаража

  Да се изведе печатен бетон врз гаража, има кошулица направено. Површината е 30 м2. 55350 € до 92250 €

  ........

  Кршење на постоечки бетон, исфрлање шут, поставување на штампан бетон

  Потребно е поставување на штампан бетон во приватна куќа во козле. Кршење на постоечки бетон, исфрлање на шут, и поставување на штампан бетон за површина од 100 м2. 193725 € до 322875 €

  ........

  САКАМ ПОНУДА ОД ИЗВЕДУВАЧ

  Цена, Понуда за изведба на патеки за двор, 110 м2
  Печатен бетон, Прилеп

  1350 € до 2250 €  Погледнете ги останатите завршени проекти и цени

  Печатен бетон ценовник

  Побарајте не обврзувачка понуда од компанијата

  7+ КОМПАНИИ ЗА Печатен бетон
  БЕСПЛАТНО ПРЕБАРУВАЊЕ
  БЕЗ ПРОВИЗИЈА
  ПОБАРАЈ ПОНУДА