За реон

  Гипсерски работи Цена

  Колку чини сувата градба? Во гипсени работи спаѓа т.н. сува градба, која се разликува по начин и вид на изработка. Поставувањето на преграден ѕид е едноставно и брзо, а цената може да расте согласно дебелината на ѕидот и евентуалната звучна изолација. Цената за обичен преграден ѕид се движи помеѓу 15 и 25 евра/м2, а за дупли ѕид до 35 евра/м2. Спуштен кнауф таван може да се направи за околу 20 евра/м2.

  Кому да ја доверите изведбата на гипсени работи? Пратете барање кај соодветни и оценети мајстори во вашата околина – бесплатно и без обврски! Доволно е да го пополните формуларот подолу.

  Побарајте понуда:
  Прати барање

  ДЕТАЛНИ ЦЕНИ ЗА Гипсерски работи

  Целулозна изолација


  Колку чини изолацијата со дување? Цената на дување целулозна изолација најмногу зависи од количината...

  Проверете и: Целулозна изолација Цена

  Сув естрих


  Колку чини сувиот естрих? Сувиот естрих е 2 пати поскап од мокар, но нуди и бројни предности: монтаж...

  Проверете и: Сув естрих Цена

  Изолација на таван


  Колку може да чини изолацијата на таванот? Општо земено, покривот мора да биде многу добро изолиран ...

  Проверете и: Изолација на поткровје Цена

  Дали Ви беше од корист калкулаторот?

  Идеи за уредување на домот

  Списание полно со свежи идеи од нашите автори за уредување на Вашиот животен простор

  Сува градба - се што треба да знаете

  1. Сува градба – што се треба да знаете?

  1.1. Брза градба со координација на работите

  Поставувањето на Кнауф плочи е брза и ефикасна работа, од причина што се можни преправки и пред самата монтажа. Сепак, потребно е да се придржувате кон зацртаниот план и начин на работа. Самиот изведувач може да ве посоветува за повеќето работи, но, ние сепак подготвивме некој совети на оваа тема.

  Од причина што монтажата на Кнауф плочите секогаш се совпаѓа со поставување на инсталации, гледување, молерисување или лепење тапети, за изведба на целиот проект неопходна е одредена координација.

  1.2. Дали ви е потребен план?

  Најдобро е секогаш да имате план. Со вашиот архитект можете да направите нацрти и скици за мансарда, поткровје или за уредување на станот, а тоа да ви биде основ за попис на работи и материјали, т.н. премер. Вака и самите изведувачи полесно ќе ги формулираат своите понуди, а вие ќе можете да направите споредба по ставки и да се раководите по тие информации. Имањето на добар план секогаш значи дека ќе избегнете поголеми проблеми и изненадувања.

  Планирање на сува градба
  И за поставување на Кануф е потребен добар план

   

  1.3. Во кој дел од проектот се работи сувата градба?

  Согласно состојбата на недвижноста се одредува видот и редоследот на работи кој треба да се прават, поради што најдобро е да се направи проценка на постоечка состојба. На пример, звукот се пренесува низ под конструкцијата и може да биде доста јак. За да се избегне тоа, кога се става естрих, од големо значење е ѕидовите да бидат поставени директно на бетонската плоча, а под Кнауф профилот да се поставува гума. Исто така, при едноставно ставање естрих, Кнауф плочите треба да бидат најмалку 10 мм над подот. Кога се монтира подно греење, истото треба да се става после поставување на под конструкцијата од причина што може да се случи при навртување на истата да се пробие некоја цевка за греење.

  Нормално, преградни ѕидови може да се постават и на веќе завршени подови со паркет или керамички плочки, но мора да се внимава да не се оштетат постоечки инсталации.

  1.4. Не заборавајте на инсталациите

  Цевките за проветрување и канализација се со голем пречник кој може да биде и до 20 цм. Но и конзолните кутии за подно греење се со значителни димензии. Од набројаните причини при одредување на дебелината на преградни ѕидови треба да се внимава да се покријат сите кабли и цевки, за да се избегне дополнително правење каналчиња или поставување на маски, што секако дека ќе го наруши осмислениот изглед на просторот. Добриот план ќе ве заштити од проблеми и нервоза.

  2. Избор на изведувач

  2.1. Како да најдете добар мајстор за Кнауф?

  Од причина што е релативно едноставна работа, на сува градба се нафаќаат многу изведувачи. Поради брзината, некој дури се одлучуваат тоа да го прават сами, а во последно време се повеќе молери нудат и гипсени услуги. Сепак, ако ги има многу, тоа не значи дека сите работат квалитетно. Наш совет е да ги контактирате тие на кој сувата градба, односно, гипсени работи им се специјалност, имаат одредени референци, а може да ви покажат и нивни завршени проекти.

  2.2. Кога да барате мајстор?

  Вистинското време за барање мајстор зависи од тоа во каква состојба е вашата недвижност и колкав е обемот на планираните работи. Ако ви треба само да се затворат неколку квадрати, може да се договорите мајсторот да ве побара кога ќе биде слободен. Доколку станува збор за монтажа на Кнауф во цел стан, одговорот ќе биде многу поголем. Во секој случај, мајсторите може да започнат со работа следната седмица.

  Преку летото, кога градежните работи се актуелни, изведувачите се премногу зафатени, со што и цените се повисоки. Поради тоа ви препорачуваме да закажете со мајсторите за почетокот или при крај на летото. Монтажата на Кнауф во куќа од околу 150 m2 може да потрае и до три недели.

  3. Проекти: каде се може да се употребат гипсени плочи?

  Бидејќи се многу едноставни и флексибилни, гипс картон плочите во под конструкција се употребуваат при проектирање на најразлични проекти за новоградба, адаптација и санација.

  Сувата градба е особено соодветна за градба на преградни ѕидови и тавани во монтажни објекти. Одлична е за санација на влага и ѕидни облоги во било кој вид на реновирање, од причина што не доаѓа во допир со носечката конструкција, а при самата монтажа не се употребува вода.

  3.1. Кнауф и гипсени плочи

  Гипс картон плочите се основа на сувата градба. Самите плочи се прават како сендвич од гипс и две картонски табли; многу лесно се сечат и шрафат. Стандардната димензија е  200x125 цм со дебелина од 12,5 цм.

  Постојат неколку верзии во зависност од произведувачот, но најчесто станува збор за ,,обични‘‘ или сиви, погодни за простории без влага. Зелените Кнауф плочи се водоотпорни и се употребуваат за купатила и покриви. Огноотпорни гипс плочи најчесто се монтираат во котларници, а на пазарот може да се најдат и плочи со дебелина од 25 мм кој во себе имаат дополнителни влакна од разни материјали, за да се добие на цврстина.

  3.2. Кнауф профили

  Под конструкцијата е основа на секоја градба. Одамна оваа конструкција се правела од дрвени греди, што има свои предности, бидејќи истите послабо пренесуваат звук и по масивни се. Алуминиумските профили за Кнауф, од друга страна, овозможуваат брзо сечење и спојување, полесни се и поевтини, па повеќето изведувачи почесто се одлучуваат за нив. Ги има во различни димензии и големина, а може да послужат за секоја цел.

  3.3. Кнауф ѕидови, преградни ѕидови

  Преградни ѕидови од гипс картон плочи преставуваат одлично решение за уредување на просторот при реновирање, а и за новоградба. Во однос на тоа што ви треба, можете да изберете помеѓу повеќе начини на монтажа, различни основи и профили, со плочи од еден или повеќе слоеви.

  Во однос на дебелината, најтенкиот ѕид од Кнауф е околу 7,5 цм, а ѕидовите во кој има поставено инсталации се помеѓу 15 i 20 цм; меѓутоа, најчесто се избираат подебели плочи, бидејќи во нив може да се сместат и канализациони вертикали од Ø125 мм. Се препорачува и ваквите преградни ѕидови да се изолираат и тоа најдобро е со мека камена волна. За преградни ѕидови кој ќе носат определено оптеретување, како што се на пример, кујнски висечки елементи, се препорачува да бидат дупли, односно, од два слоја Кнауф табли, за да бидат поиздржливи.

  3.4. Кнауф таван

  Затварањето на таван или порамнување на истиот, скоро секогаш може да се реши со т.н. спуштен плафон. На алуминиумски профили, кој треба внимателно да се изнивелира, се шрафат гипс картон плочи и толку едноставно, имате нов таван.

  Кнауф таванот е брз и едноставен, а многу ефикасен начин да се сокријат инсталации за проветрување, струја или водовод.

  Вака направениот спуштен таван е идеален за стилско преуредување, од причина што во него може да се постават и носачи за осветлување (ЛЕД светилки или ленти), завеси или ролетни.

  3.5. Кнауф како ѕидна облога

  Кога ќе се започне со реновирање, многу често се наидува на нерамни и влажни ѕидови. Поставувањето на Кнауф облоги во профили, преставува одлично решение за ваквите состојби. Многу често се случува кога се преместуваат инсталации, тоа да не може да се реши ниту со штемување, односно, длабење и кршење на ѕидовите, од причина што истите се од бетон или пак куќата е монтажна. Облогата се зашрафува директно на ѕидот кога, на пример, се санира ѕид кој се рони.

  4. Постапка: правилна сува градба

  Иако изведбата на сувата градба е брза и едноставна, не препорачуваме тоа да го правите сами; секогаш е добро таа работа да ја заврши професионалец. За да го разберете сиот процес подобро, подолу е опишано кој чекори треба да се следат при монтажа на Кнауф, како и вообичаениот распоред по фази, во кој се вклучуваат и други мајстори.

  4.1. Зашрафување на профили

  Се започнува од профилите за преградни ѕидови, од причина што најпрво треба точно и прецизно да се монтира конструкцијата согласно нацртот. Прво оди зашрафување на профили во таванот и страничните ѕидови за да се направи рам. Притоа на подот се поставува изолир лента која треба да го придуши звукот. Доколку знаете каде ќе минуваат инсталациите, задолжително нагласете им го тоа на мајсторите, за да не дојде до евентуално оштетување, како ни течење.

  Потоа се шрафат хоризонталните и вертикалните врски – профили во кој ќе се поставуваат таблите, на одредено растојание. Околу прозорците, мајсторите ќе направат шпалетни од профили со што ќе ја подготват конструкцијата за отворите за врати или ќе вградат касети во кој ќе стои лизгачка врата.

  Конструкцијата на таванот се работи по поставување на основата за преградни ѕидови, на начин што се зашрафува директно во носечката конструкција. Потоа на ред доаѓа зацврстување на профилите, нивелирање и завршно фиксирање.

  4.2. Водовод, канализација, струја и останати инсталации

  По зашрафување на профилите, водоинсталатер може да ги постави цевките за водовод и канализација, да монтира вградено казанче или конзолни кутии за подно греење. Во истата фаза од градбата, електричарот треба да ја постави својата инсталација. Ви советуваме добро да размислите околу тоа каде ќе ви бидат прекинувачите и штекерите, од причина што измените подоцна ќе ве чинат дополнително.

  4.3. Затворање со Кнауф

  Во оваа фаза гипс картон плочите се зашрафуват во под конструкцијата. Најпрво се затвора едната страна на ѕидот, така што електричарот може да постави штек дозни и прекинувачи на одредените места за тоа. Потоа доаѓа затворање на другата страна. во оваа фаза електричарот и водоинсталатери работат заедно.

  Откако ќе се прицврстат плочите во преградни ѕидови, се затвора таванот.

  Монтерите ќе монтираат алуминиумски профили за Кнауф на ќошињата и носечките столбови.

  4.4. Бандажирање и гледување на столбови

  Спојката на гипс плочите секогаш е оптоварена, поради што целата конструкција малку се мрда. За да не дојде до пукање, спојките мора да се заштитат со бандажирање. На средината на спојот најпрво се лепи бандаж мрежа. Потоа споевите се глетуваат. Откако се ќе се исуши, треба да се нанесе уште еден слој. Кога ќе се заврши со глетувањето, површината мора да биде мазна; особено се внимава на тоа да се прегледуваат местата каде што стојат шрафовите. Профилите исто така треба да бидат изглетувани на начин воопшто да не се гледаат.

  Daibau.mk, ние ви помагаме да ја оцените инвестицијата и да изберете изведувач за вашиот Дом  САКАМ ПОНУДА ОД ИЗВЕДУВАЧ
  Последни проекти

  Глетување, крпење и молерисување

  Потребно е крпење со малтер, поставување на мрежа и лепак, глетување на ѕидови и симнување на стара боја. 27675 € до 46125 €

  ........

  Изработка на преградни ѕидови

  Потребно ми е размонтирање на дрвени прегради во станот и ставање на гипсени прегради. 16605 € до 27675 €

  ........

  Промена на стари плафонски иверици со гипс плочи

  Потребна е промена на стари плафонски иверици со гипс плочи. Се работи за простор од 35 м2. 24907.5 € до 41512.5 €

  ........

  САКАМ ПОНУДА ОД ИЗВЕДУВАЧ

  Цена, Изработка на преграден зид, 100 м2
  Гипсерски работи, Скопје

  540 € до 900 €

  Цена, Izvedba na gips karton, 300 m2
  Гипсерски работи, Скопје

  5400 € до 9000 €

  Цена, Гипсарски и молерајски работи, 80 м2
  Гипсерски работи, Скопје

  720 € до 1200 €

  Цена, Изработка на хантер даглас во бања, 6 м2
  Гипсерски работи, Скопје

  315 € до 525 €

  Цена, Обшивање на цевки со гипс табли, 10 м2
  Гипсерски работи, Скопје

  315 € до 525 €

  Цена, Изработка на модуларен таван во купатило, 4 м2
  Гипсерски работи, Скопје

  135 € до 225 €

  Цена, Поставување гипс картон на ѕид и плафон, 98 м2 ѕид, 49 м2плафон
  Гипсерски работи, Скопје

  720 € до 1200 €

  Цена, Изработка на хантер даглас, 20 м2
  Гипсерски работи, Скопје

  315 € до 525 €

  Цена, Изработка на спуштен плафон, 44 м2
  Гипсерски работи, Скопје

  900 € до 1500 €

  Цена, Postavuvanje na gips karton na tavan i mreza na zidovi, 80 m2
  Гипсерски работи, Охрид

  630 € до 1050 €

  Цена, Преграден ѕид во соба, 236 х 200 см
  Гипсерски работи, Скопје

  180 € до 300 €

  Цена, Молерисување, глетување и гипс картон, 50 м2
  Гипсерски работи, Скопје

  315 € до 525 €

  Цена, Звучна изолација и молерски услуги, 35 м2
  Гипсерски работи, Скопје

  450 € до 750 €

  Цена, Гипс картон во стан кој се реновира, 15 м2
  Гипсерски работи, Скопје

  270 € до 450 €

  Цена, Изложбени кубуси од гипс картон со тркала, 20 ком
  Гипсерски работи, Скопје

  540 € до 900 €

  Цена, Преграден ѕид од гипс картон, 9 м2
  Гипсерски работи, Скопје

  270 € до 450 €

  Цена, Преградување на соба со гипс картон, 15 м2
  Гипсерски работи, Скопје

  900 € до 1500 €

  Цена, Izolacija na potkrovje, 100 м2
  Гипсерски работи, Вевчани

  1350 € до 2250 €

  Цена, Порамнување отвори на извадени прозори, 10 m2
  Гипсерски работи, Скопје

  90 € до 150 €

  Цена, Изведба на отвор за аспиратор, ф100
  Гипсерски работи, Охрид

  315 € до 525 €

  Цена, Изработка на два преградна ѕида и спуштен плафон, 1 ѕид- 13,5 м2 , 2 ѕид-10,5 м2
  Гипсерски работи, Скопје

  900 € до 1500 €

  Цена, Вадење на дел од постоечка конструкција од гипс картон, 1 ком
  Гипсерски работи, Скопје

  63 € до 105 €

  Цена, Изведба на спуштен плафон со наш материјал, 40 м2
  Гипсерски работи, Скопје

  450 € до 750 €

  Цена, Изведба на спуштен плафон, 45 m2
  Гипсерски работи, Скопје

  630 € до 1050 €

  Цена, Поставување на гипс картон и глетување, 70-80 m2
  Гипсерски работи, Скопје

  1350 € до 2250 €

  Цена, Молерисување и глетување, cca 50m2
  Гипсерски работи, Битола

  900 € до 1500 €

  Цена, Изведба на поткровје, cca 80м2
  Гипсерски работи, Скопје

  9000 € до 15000 €

  Цена, Внатрешен преграден ѕид со полна гипс плоча, 180cm х 240cm
  Гипсерски работи, Скопје

  360 € до 600 €

  Цена, Изработка на спуштен плафон, cca 170 m2
  Гипсерски работи, Желино

  2700 € до 4500 €  Погледнете ги останатите завршени проекти и цени
  Барате добри изведувачи за реонот Гипсерски работи?

  Гипсерски работи ценовник

  Побарајте не обврзувачка понуда од компанијата

  269+ КОМПАНИИ ЗА Гипсерски работи
  БЕСПЛАТНО ПРЕБАРУВАЊЕ
  БЕЗ ПРОВИЗИЈА
  ПОБАРАЈ ПОНУДА